Google
Karetmager

Du er her: Home Karetmager Gamle måleenheder

Gamle danske måleenheder


Før metersystemet blev indført i Danmark i 1907, benyttede man helt andre måleenheder. Man målte eksempelvis længder i favn, alen, fod og tommer. En tommestok var, som navnet antyder, inddelt i tommer. Billedet ovenfor viser en sammenklappet alenstok.

 

Sammenhæng mellem måleenheder

Der var sammenhæng mellem måleenhederne, så for eksempel en alen var lig 2 fod eller 24 tommer, men længden på en alen varierede gennem årene og på tværs af landsdelene. Så de gamle danske måleenheder var ikke ensartede for hele landet. Det var uholdbart.

 

Sjællandsk alen det officelle mål

Før 1683 var den sjællandske alen det officielle danske mål, men ved en forordning af 1. maj 1683 blev det bestemt, at den danske alen skulle være lig to rhinlandske fod. Fremstillingen af en original til alenmålet blev lagt i hænderne på anstronomen og ingeniøren Ole Rømer, der gav den en længde på 62,81 cm. I 1835 blev alenlængden igen omdefineret til 62,77 cm, der var gældende frem til metersystemets overtagelse.

 

Også til angivelse af styk var der gamle danske måleenheder. Eksempelvis er et gros skruer lig 144 styk, en snes æg er 20 styk og et dusin hjuleger er 12 styk.

 

Gamle måleenheder svære at gennemskue i dag

Det kan i dag være vanskeligt at gennemskue gamle opskrifter, håndværksbeskrivelser og andre tekster, når der anvendes gamle måleenheder. Hvor høj er fx en hest på 10 kvarter?

 

På de underliggende sider i menuen til venstre er der udarbejdet oversigter over udvalgte gamle danske måleenheder og omregninger til det metriske system.

 

Læs mere om stykmål, længdemål, flademål, kubikmål og vægtmål.

 

Se også film på dr.dk, hvor den britiske matematikprofessor Marcus du Sautoy fortæller historien om meteren. Se film

  

Ole Rømer
Den danske astronom og ingeniør, Ole Rømer definerede længden på en alen.


Accepter cookies

Karetmager.dk anvender cookies til trafikmåling og til information om, hvordan du bruger hjemmesiden, så vi kan optimere brugeroplevelsen for både dig og andre.Ved at klikke videre på hjemmesiden accepterer du dens brug af cookies.

Meddelelsen forsvinder, når du klikker Accepter.


Printvenlig version Printvenlig version Tip en ven/kollega Tip en ven / kollega